Pentru voi, EcoTrail in 21.09.2019, va fi o zi deosebita de alergare montana dar si de distractie, dar pentru cei pe care noi dorim sa-i incurajam de fapt si sa-i ajutam sa nu abandoneze prelucrarea fanetelor, localnicii, punandu-le munca in valoare, este o munca grea si istovitoare intregul an. Noi dorim sa cream o punte de legatura intre voi, admiratori si iubitori ai peisajului din Moieciu de Sus, si localnici, creatori de peisaj, dedicandu-le acest eveniment deosebit de alergare montana.
Din sutele de potecute adapostite de Moieciu de Sus, noi am reusit sa selectam 11 urcari si 11 coborari pe care le-am legat armonios formand traseul de EcoTrail. In sus si in jos pe versanti in lungul Vaii Bangaleasa, Vaii Popii si Vaii Moiecel traseul ofera urcari cu diferenta de nivel intre 100m si 400m. Aspectul inedit al acestui traseu este alternanta de urcare si coborare care nu ofera segmente lungi de plat sau fals plat. Evident ca avantajati vor fi cei care sunt obisnuiti cu astfel de profile (https://www.ecotrail.ro/harta-interactiva/ ) si pot utiliza mai bine urcatul cu "palmele in genunchi" ca sprijin la deplasare.
Pe o lungime de doar 30km traseul aduna aproape 3000 de metri in urcare. Asta ne arata ca versantii vailor din Moieciu de Sus sunt foarte abrupti si ca vaile sunt extrem de tinere si active din pdvd geologic si geomorfologic. Cu siguranta vei simtii in gambe si in cvadricepsi aceasta forma de relief.
Gradul de antrenament care il asteptam ca organizatori de la cei care se inscriu si doresc sa participe la parcurgerea EcoTrail este unul RIDICAT. Recomandam sa fi alergat maratoane montane inainte, sa fi participat de exemplu la una din editiile anterioare ale EcoMarathonului, ale Marathon Piatra Craiului, Marathon Ciucas sau Bucegi7500 si sa le fi terminat in primele 2/3 din clasament. Daca nu, atunci iti recomandam sa te inscrii mai intai la stafta EcoStafeta (https://www.ecotrail.ro/eco-stafeta/) si sa experimentezi traseul impreuna in echipa cu prietenii tai.
In lungul traseului vor exista, pe langa curtea CEM in care va fi startul si finishul, 4 puncte de alimentare si inca 5 puncte de hidratare. Toate punctele de alimentare si hidratare vor fi organizate de catre pensiuni si restaurante partenere din Moieciu de Sus. Nu vei gasi insa in niciunul dintre acestea pahare sau recipiente de unica folosinta puse la dispozitie de partenerii nostrii, tu vei fi astfel obligat sa-ti iei cu tine propriul bidon sau pahar.
In caz de urgenta, vreme rea sau arsita te poti adapostii in hodaitele localnicilor pe a caror proprietatii alergi. Sa fii mereu constient ca in afara de drumurile comunale si forestire te afli mereu pe proprietatea privata a unui localnic sau composesorat. Te rugam sa parcurgi aceste proprietatii mereu cu grija si sa nu provoci nici un fel de stricaciune. Din acest motiv nici nu dorim sa folosim betele de alergare care provoaca si aduc un grad mai mare de eroziune solului fragil al fanetelor.
Te rugam sa citesti cu mare atentie regulamentul evenimentului si sa consulti cu multa atentie harta interactiva a zonei EcoTrail. Harta (https://www.ecotrail.ro/harta-interactiva/) iti ofera toate informatiile necesare daca accesezi layerele (straturile) cu infromatiile legate de punctele de alimentare, segmentele de urcare si coborare, locurile unde sustinatorii tai te pot vedea in lungul vailor, etc. In acest an dorim sa parcurgem in alergare relaxanta traseul. Astfel vor exista cateva grupe conduse de catre un alergator care cunoaste traseul intr-un ritm adecvat gradului tau de pregatire. Cine doreste sa alerge singur nu poate fi oprit de nimeni. Marcajul de pe traseu si mai ales aplicatia EcoTrail2019 te ajuta sa nu te ratacesti in hatisul de potecute din Moieicu de Sus https://ecotrail.ro/aplicatie/